Have an account?

Monday, July 6, 2015

Berabuk , bersawang....

It's a long way not to share anything.... Sampai kan dah xtahu nak buat post baru okei...
Last update 2013, woooo mmg la lama kan skrg dh 2015. 

Skrg ni dah masuk bulan Ramadhan n Ramadhan hari 10 yg terakhir. Ramadhan kali ni ade pelbagai rasa :
Antaranya sedih yg xterhingga kerna, Wan tomah merangkap nenek hubby ku dah meninggal dunia. Innalillah pada 27 June 2015. Moga rohnya dicucuri rahmat dari-Nya.

Arwah ni sungguhpun mengenalinya semenjak kahwin, so agak2 dlm 3 tahun lebih...aku mengagumi kredibiliti dan tanggungjawab arwah ni sbg seorang nenek. Mana tak nye setua2 die ni pun sanggup bersusah - payah nk layan tetamu, bahkan tetamu tu pun bukan org luar takat cucu2 mcm hb ak n isteri cucu iaitu aku la kan..... Korg mesty terkejut klu ak ak state kan usia die...nk tahu???

Tahukah ANDA umur arwah waktu meninggal tu dalam 93 tahun tp tu dlm ic, org zaman dulu kan lain skit tahun ni lahir 2-3 tahun baru register...so korg boleh congak sendiri la kan usia die berapa waktu ak baru mengenali dan umur sebenar arwah. Tambahan fakta lagi sewaktu ak dah kahwin tu arwah mmg dh xleh bergerak pantas, die memerlukan bantuan tongkat/kerusi roda utk bergerak jauh. TAPIIII kenduri kahwin ak yg nun jauh di kuantan pon die sanggup dtg tauu... Caring x caring org mcm arwah ni.. Aku mmg terharu sgt tgk usaha die yg bersungguh tu...U r so adorable WAN TOMAH!!

Ok itu cte pasal soal kesihatan die, nk crite bab die layan org mcm mane plak, bukan layan ala carte je ok...ni layan yg bersungguh, siap nk masak bagai walaupun tgh bertongkat yeee.....masak bukan macam goreng2 telur ockeyyy!! ..ni masak lomak cili api la yg merenyah2...ya ampun betapa gagah nye arwah ni. Makan mmg soklan wajib dtg rumah die walaupun tengah malam !!!

Kalau dgr crite dari cucu2 die yg lain mmg mcm2 jasa baik arwah ni dengan suka nk jaga anak org, suka ambik anak angkat. Sampaikan pernah tolong merisik utk kwn arwah daddy hb aku.... So mmg arwah org yg suka berbudi pada org.

Aku bukan apa, ak nk share n compilekan kisah ni kat sini agar ak leh la bc balik kisah org2 berjaya yg boleh ak jd panduan..biasalaa manusia mudah lupa.. Tambah2 org mcm ak ni kan.hmm

Okey berbalik pada kisah arwah, satu lg yg aku rs kagum dgn die, anak, cucu, cicik die semua mmg sgtttt menghormati die, in term of soal mkn minum die, perckpan die n nk tolong2 apa yg patut la kan...semua akan jd suka rela nk buat. Bgs kannn, rs mcm semua org caring ngan die, mana tak nye kan sbb die pn sgt2 caring dgn org. 

Kisah hari kematian die, ak n hb mmg pd 27 June tu dah plan nk jmpe die sbb nye mmg dh lamaa xjmpe semenjak dok seremban ni agak jarang2 nk dtg lawat die. So, planning lepas berbuka rumah makda ak di kota damansara nk la kan menyinggah rumah arwah, kami merancang Allah sebaik2 perancang. Rupenye otw nk ke damasara tu Abg hb ak call ckp arwah dh xde. sedih bukan kepalang rasanyaaa....T___T

Pemergiannya mmg mudah dan ak n hb dpt lihat dari mula smpai dikebumikan, Alhamduillah semua berjalan lancar dan solat nya juga disolatkan lebih 300 org, fakta ni ak dpt dr mummy hb ak. sbb time tu tgh ade kaum hawa dari persatuan mana xpasti buat solat tasbih, so dorg alang2 join solat jenazah.

Alhamdulillah ak mengharapkan arwah merupakan hamba-Nya yg mendapat Khusnul Khatimah di atas segala kebaikan yg die telah buat dan hablul minannas yg begitu baik....InsyAllah.

p/s- sbnrnye byk lagi kisah kebaikan die tp ak xsempt nk taip byk2 kat sini...hmm lenkali or ak simpan dlm hati jelaa kisah2 yg lain..ahaks..=P

Al-fatihah buat arwah Wan Tomah Bt Jaafar.


0 comments: