Have an account?

Thursday, September 23, 2010

Lega sangat...sangat lega!!

1st thing 1st...Selamat Hari Raya 1431H....tahun nih tema ijau..;D
Tahun nih agak berbeza raya yg sebelumnye sbb raya kali nih
1. cuti panjang
2. ramai lak kwn2 dtg umah
3. si putihh!!!

Sbnrnye entry kali nih nk cerita dek pengalaman aku yg mudah sgt percaya n kurg bijak kot...rsnye puas dh tangga sekolah aku daki masih kurg bijak dlm kehidupan ini...namun pengalaman n masalah tu sbnrnye membantu mematangkan kte...betol x?

Critenye bermule bile ak nk pegi subcribe internet broadband prepaid aku ini...time tu lokasi ak kat times square..broadband aku nih pulak U Mobile, dlm ati aku *mmg elok sgt dh dtg sini, subscribe kat center die truslah....

Aku dengan confident 100% tanpa ragu2 dan syakwalsangka...trus je bg duit topup n request kpd staff umobile tu "tolong blikan pakej U68 skali ye lepas topup tu..."maka jawabnye "baik!!"..
tggu punya tggu, die pulangkan simkad aku yg kononnye dh d topup n subscribe broadband. memule dlm ati tergerak gak nk check kebenaran tersebut, tp memikirkan mcm leceh la plak nk tukar simkad tu masuk hset, lalu aku batalkan je niat...dgn tanggapan "emmm......nih kan umobile center, mesti staff nye dh talented n beritika, xkan lah dorg nk buat hal lak kan..."so trus jln2 n blk umah...

Smpai umah, trus lah aku nk test internet...tetibe, aduss...nape xleh connect nih, check gune hset lak baki pon xberganjak dr sblmnye, pakej pon not subcribe yet...time tuh mmg dh mcm2 mende -ve dtg....mmg geram la kan..dh la akak aku nk gune intenet utk hal penting, blh pulak ade org wat spoil cm2....mmg kecewa la time tuh...

esknye, rabu...ak g ke umobile center tu blk.....niat ak mmg xlen xbukan nk tuntut hak n keadilan la kan....ak pon cr girl yg entertain ak smlm....kwn die ckp die xmasuk keje lak ritu...adus, tsunami ape yg dtg kat aku....dlm kotak pkran dh tpkr, ade harapan ag ke x nih nk dpt blk topup ak tu, kalu stkt 5-10 hinggit boleh la kot nk pejam mata...ini...huhuhu...ble die dh ckp org yg ak mksd kan tu xde ak mcm xtahu nk pkr ape nk buat...boleh x ak mcm trime je...n blah...arghhh alisa...

Nsb bek la ak ade bwk conan pegi skali...pas bncg2 conan nasihat ak soh g blk n tnye lg...n anisa pon bg idea ape ak kene tnye.....dorg ler yg byk tolong bg idea nk selesaikan kes ini...hahahaha.....br rs mcm bertuahnye ak ade kwn time tgh kepala serabut n xdpt nk pkr secara waras nih..tenkiu sgt kpd korg!!! Pas dh sesi luahan masalah n rs xpuas ati ak, staff2 soh ak dtg esknye plak, sbb mgkin dorg nk siasat n tnye ngan bdak tu sndiri....so, ak xmampu nk halang, ak follow je utk dtg esknye...

Maka arinih ak blk opis awal dari biase, sbb konon nye girl yg entertain ak ritu keje rini smpai kol 6.30...xpasal ak mintak manger ak nk blk awal...nsb baik la manger ak tu baik orgnye, memahami, untung ak ade bos cm2....hehehe

Dan bile arinih, perasaan kerisauan ak xmembuak sgt mcm smlm...arinih ak dh boleh bertenang n berfikiran waras dek kerana solution2 yg dh diatur oleh kwn2 ak tu..
so, dlm perjalanan nk g tuh pon ak dh siap bygkan ak akan angkat meja2 kat situ kalu dorg nk putar belit alam...hahahaha...mampukah ak??!!....mksdnye kalu dorg nk tuduh ak yg menipu ke...hahaha...smpai mcm tu bygan ak...alisa2...

tp ble dtg tu, ak mmg melilau la cr girl tu, pastu aku men blasah je panggil sorg girl yg ak rs mcm bdak tu kot...dan2 je ak trus ngadu pasal problem tu...staff tu mcm pelik sbb ak kata die yg buat, die pon check r dulu simkad ak sume n tnye2 skit...pastu mintak ak masukkan sim tu dlm hset n dan2 trus je die g topup n subscribe seperti yg ak mahu....eh semudah ini ke....penat je ak buat persediaan nk jd garang cm singa ke macam harimau ke....*dlm ati ak rs dorg2 nih mmg dh bncg kot pasal masalah ak nih...nape xtnye byk pon, tetibe je trus topup, penat je ak sediakan skema jawapan...hahahaha.....(*dh senang nk mende susah lak ak nih...tp sbb mcm xcaye lak..:P)

Lepas tu, mmg rasa release n lega sgt2 la kan...alhamdullilah sgt2 masalah nih dah settle...mmg bersyukur sgt2 kpd-Nya...sesungguhnya Dia maha mengetahui......Allahuakhbar!!

Kpd korg sume, jdkan sbg pengajaran supaya tidak mudah dtindas....walaupon mgkin ade situasi kte dtindas, pasti ade jln yg boleh keluarkan kte dr keadaan itu...yg penting Back to basic, sesungguhnye Dia lah jua tempat kte mengadu, Allah yg Esa...:)