Have an account?

Sunday, December 21, 2008

Result dah kuar..

Pejam celik, pejam celik....result dah pun kuar, tp yg sedihnyer...Ak xleh nk tgk result sebab xhbs bayar yuran ag...huhu..UM nih agak kemut jugak, ak rs ak xdpt lari ke mane pn..ye r, ak mesti dtg UM gak nk grad nnti.. kenkurang boleh ak tau result ak brape..

Tp alhamdulillah, ak dpt grad tahun depan...sebab ak dpt message cmni time nk tgk result tuh..

"Anda layak dianugerahkan ijazah tertakluk kepada kelulusan Senat dan menyempurnakan pembayaran hutang tertunggak.
Untuk maklumat lengkap berkenaan hutang anda, sila klik di sini
"

hehe..
so, kesimpulannya d sini..alisa ko kene byr utang dulu ek..pas2 br leh tgk result ko...:)

Kepada kengkwn ku sekalian, korg pn mesti dh tgk result masing2 kan, kpd yg dpt result yg cmni :) -->tahniah ye...kpd yg xpuas ati ngan result skrg teruskan usaha..keep movin forward...kte akan berjaya selagi kte xberenti.

Friday, November 7, 2008

Esok lebih baik..:)

Lame kan menanti..hehe..(regarding to the last post..:) )

Memang serious lamer giler xupdate blog nih..sbnrnye sbb sibuk ngan hal2 masa depan..

Agak2 ape ek..emm, kte xpenah citer kat korg pasal diri kte kan..

Korg bebtol kenal ker ngan kte?

So kan sbnrnye, 13hb nih adelah last paper yg akan kte ambil kat UM(insya-allah..amin) so after dat, dh masuk alam pekerjaan..betol x?

Masa depan yg kte maksudkan tuh keje...

Untuk pengetahuan korg, kte anak ke-3 drpd 8 org..ramai kan. Cube korg bygkan, betape besar tanggungjawab sorg kakak yg ade 5 org adik lagi...mgkin korg rs kte ade kakak n abg, tapi buat ape kte harapkan org lain kan, lebih baik kte yg ubah nasib family sendiri. Kalau kte sentiasa bergantng pada org, selame2nye kte xpandai berdikari. Skrg dh sampai turn kte plak nak buktikan kat family yg kte boleh wat sesuatu yg bermakna utk family kte. Tp kan dgn confident level, appearance kte yg cmni..cmne persaingan kte kat luar? Sume nye terletak pd rezeki n usaha masing2 betol kan..Sbb tuh la arini kte cari peluang yg lain utk ubah hidup kte..mgkin itu usaha kte. So, cmne ngan org lain..kte perlu buat sesuatu utk hidup kte..kalau kte hidup zaman 15 tahun dulu, mungkin waktu tuh kte adelah org paling hebat..tapi sekarang, kte hanya org kebanyakan. Sbbnyer, kte sume xtunjukkan kelebihan yg ade pada diri masing2.

Sbb ape kte ckp cmni, sbbnyer setiap org dari kte ade keistimewaan masing2..Allah tu maha adil, setiap ape yg Dia cipta ade fungsi dan kelebihannya.

Tapi ape yg penting skrg kte perlu banyakkan berfikir, ape yg kite nak dalam hidup nih? ape yg kiter nak contribute utk family kte? ape jenis manusia yg kiter nak jd 5tahun lagi?10 tahun lagi?n yg penting ape sebenarnye erti kejayaan dalam hidup kiter?

Entry kali nih juz nk sharing ngan korg pasal kehidupan.. sebab ape ek? sbb itulah destinasi kte lepas nih kan..makin lame kte makin besar, so pemikiran kte pn perlu berubah..ari nih kte still dpimpin oleh parent, lecturer and org tua2 kan. Satu hari nanti kte pn akan pimpin org, so kte perlu sedia dari awal kan...Gudluck utk korg sume..:)

Wednesday, September 10, 2008

menunggu..menanti..kejap ye..

Blog kali nih ak dh lame taip, tp lupe nk update..hehe..
watak yang terlibat dalam entry kali nih :

kak No -> kwn baik Makda
Makda -> mak sedara belah mak aku
Abg fizie -> suami kak no


So, 7hb aku kene pegi putrajaya (tempat yg sgt damai bg aku)...tujuan utama pergi
sana sbb abg fizie offer wat freelance ngan dier..jd programmer php...bg aku..ok la kot,
lgpn keje ngan org yg aku kenal,kalu xpandai sgt xde la segan nak tnye..hehe

Berbalik kpd topik utama entry kali nih...kkdg ak geram gak kalu kene tggu lame2..
biler aku pkr2 balik..dalam umur aku yg sekarang 22 tahun..agak2 dah masuk 2 tahun aku ambik
mase utk menunggu saje..termasuklah BAS..org..pelanggan(time keje kat kenny..:)..+kat hospital,
bank n mcm2 ag..)

Time ak nak g putrajaya, ak tggu bas dekat setengah jam...pastu dah nek bas,
pakcik tu plak benti sampi 1jam sbb nak tggu berbuke dulu..huhu..last2 ak berbuke kat dlm
bas rapid no E1..drpd ak budget nk sampai kol 6ptg aleh2 dlm kol 8 ak sampai,
ingatkn nak la jln2 kat alamanda ke dulu..boley berbuke kat sane trus
sementara tggu kak no..kak no balik kg jumaat sampai 7hb tuh...kalu nk g umah dier trus,
dier pn xbalik ag..menuggu yg nih ak xkisahla sbb ak dah rancang..
sambil2 tggu leh ak jln2 kat alamanda(mengikot tentatif asal)...
aleh2 tggu bas pn dekat 2jam..plan aku hancus berderai..:(

sampai plak kat putrajaya sentral..ak g surau dulu, alang2 dah lmbat aku budget stay jelah
kat pj sentral nih...n alang2 tu aku mnta tolong kak no ambik aku je nanti odw dier balik..
aku dah lapo nih..putrajaya nih sgtlah bersih, indah, kemas, sistematik dan terancang...
nak dijadikan citer, xder la restoran ke, ma-pley lg la xder..tmpt jual
mknan ke..sume pn xde..xtau la kalu ade tp ak yg xnampak...tp mmg xde..ini je kot 1 mende
yg xbest pasal Putrajaya...yg lain sume ak suke..:)

itu je sbnrnye yg ak nk story..mory...:)
Kesimpulannya...bley x pakcik rapid nih jln ikot time...ingt best ke tunggu...xbest tau.

Wednesday, September 3, 2008

Ramadhan duLu, Kini dan Akan Datang...

Dulu time kecik2 waktu darjah 4,5,6 bukak puase ngan family...mak,abah, akak, wan, fesal,ikah,adib n anis...time tuh fatin xder ag..kalu bukak puase..makan bersila, sebab kalu mkn kat meja confirm xcukup corum, lgpn mak ak xbeli meja mkn pun..papehal ktorg mesti akan mkn bersila..time tuh bukak puase mesti gaduh2..tambah2 adib..dier sgt suke mkn kuih, wan pun same gak..adib kalu boleh nak bolot sume kuih...ak pn waktu tuh xpeduli ko adik ak ke..aku pn nak mkn jugak..xaci ar..hehe..xnak ngalah nih..

Sekarang...
1 ramadhan ari tuh ak pose kat umah, siap ponteng kelas ari selase sbb nak berbuke kat umah..nasib bek kelas tcee batal rupenye..kirenye skip kelas wireless je lah..tenkiu miss moon krn batal kelas tepat pd waktunyer..(kalu ms moon bc nih, abis ler ak..:P)
tp ramadhan kali nih ak rs hambar sgt..kat umah skrg cume ade mak, abah,adib, anis ngan atin...bukak puase dah xhappennig cm dulu..xde pn gaduh2 kat dpn mknan..bukanlah nk galakkan gaduh dpn mknn..tp kalu gaduh lagi best..lagi kenyang..lagi nikmat..sebab susah nak dpt..hehe..mak aku pn xmasak macam dulu...kalu dulu, pukul 4 dah kecoh kat dapur, siap marah2 ktorg sbb xtolong dier..skrg pukul 5 pn rilek je ak tgk..aku plak yg gelabah..hehe
skrg mknan pn xde la penoh meja, sbb xde sape sgt pn nak mkn..kalu dulu, pas mkn siap boleh tersandar kat dinding..skrg sume pn mkn ala carte je..

Akan datang,
Tetibe aku tpkr mase depan..jeng..jeng..jeng..
akan datang, aku la plak yg sibuk2 cam mak aku mude2 dulu..nak siapkan juadah berbuke..hehe..ngan anak2 yg 4 org xnak tolong aku..siap la aku bebelkan dorg..hahaha
Pas2 mesti aku kene siap2 kan baju raye utk dorg sume termasuklah suamiKu...time nk balik kg, mesti balik kg aku dulu..:)..bley ker..agak2 kene kawen ngan anak yatim piatu br leh dpt cm2 kot..ak rs kalu ade family sendiri br happennig balik kot ramadhan..emm..mungkin...kiter tggu dan lihatla kot..aku doa sgt aku dpt sambut ramadhan lagi tahun depan...:) ...AMIN..

Tuesday, August 26, 2008

Korang tahu x, aku sebenarnye..

Memandangkan aku dah lamer xwat posting2 nih..ari nih saje nak citer2 pasal diriKu..
Korang kenal x sape alisa..

aku kan sebenarnye seorang yg pelupe sgt2..ak pun kekdg xphm ape la yg aku mkn..sokmo lupe, time zaman2 aku suke lepak lab, aku slalu la tinggal pendrive aku kat sane..cda slalu ckp.."lisa kalu ko tinggal lagi kali nih, mesti ilang punyer.."tp alhamdullilah..slalu naseb menyebelahi aku..:)
Skrg nih pendrive tuh dah jadi hak milik ayah aku, sbb ak dpt pendrive yg lagi besar la jugak capacitynyer...

Kedue..emm, ak slalu nak jaga hati org sampai akan wat org lain kecik ati..pas2 last2 ak gak yang rs bersalah xsudah2...huhuhu..kelemahan nih paling aku xsuke..aku suke rs bersalah pas2 asyik dok pkr2...pas2 pkr lagik..sampaila ade org len ckp...bukan salah ko..br ak lega skit..tp pas2 pkr lg..sampai sehari br boleh ilang kot..itupn kalu ak xpkr..ishk penat lah sebenarnye..kekadang ak pkr, ak bukannyer bley nak jaga ati sume org..betol x?

Ketiga, ak nih cepat terpengaruh skit...tp syukurlah..kengkwn aku sumenye pengaruh ak ngan mende2 yg baik2 je..tenkiu korg..

Keempat, aku xbley ar kalu xpuas ati kat org pendam dalam ati je..dgn kata len aku mesti akan cerite kat org len...maksudnyer ngumpat la kot..cth cam ade org marah aku ke..aku pegi la bercerite kat org len..aku tahu itu dosa, tapi cmna ek nak ckp....rs lebih lega kot..

Itu jelah dulu ak nak citer..esk2 sambung ag..:)

Saturday, August 9, 2008

KOnvo..2008

Ari nih dah masuk 9hb Ogos...bulan nih bulan kemerdekaan...ingat x kengkwnKu...isi seterusnya bukan citer pasal kemerdekaan eh..hehe

Dah 3 hari berlalu konvo utk bebudak science comp..ari tuh bagai hari yg paling mengharukan...
meMang tersentuH lah ati nih...
So, utk sume kengkwnKu yg dah berjaye grad..TAHNIAH utk korg...bg yg setaraf ngan aku nih...xpe perJuangan kiTer belum selesai...:)
Keep moving forwArd..:)

Ak slalu mencari2 ape hikmahnye setiap yg berlaku...ak slalu nak wat analysis..kenape n kenape...adakah ini peluang atau ape...

Tetibe Ak rs sgt bertuah sbb ade kwn2 yg sentiasa dpt menolong....tanpa kawan siape lah aku...

Friday, August 1, 2008

...Keje D Kenny Rogers....

raSanYa cam dah agak2 nak dekat sebuLan ak keje d kenNy rOgers...ak pn dah sebati ngan keje ak..keje ak start dgn ambil order org-> buat order org->kire bil org->lastLy cLosing...ape lagik menGemas lah, nih mmg favourite ak, tp tgk mood gak..kalau time ak suke kemas mmg aku xrasa penat,,,tp time males tuh nak angkat sudu pn males...hahaha...memanG penat ar gak..tp beStNyer sbb ak leh kurusKan badan..xdpt aerobik..beRsenam ngan mengemas pn bolehlaa..:)

Ari nih ak g Snap-a-job kat PWTC..emm..ape yg ak harapkan xseperti yg ak ingin..biase la tu kan..ape yg kiter nak slalu xdpt..so actually program tuh ala2 career path kat um jek..xde pn walk in interview...hampeh jek..tp byk gak syrkt yg participate..aku,cda, intan n linda ape lagik distribute la kamik nyEr resume..

Time distribute tuh kami singgah kat booth kelly..syrkt nih mmg ak xkenal...tp dah alang2 bw resume tuh,bg jelah kan...pas ktorg kasik resume, pekerja syrkt tuh panggil,memule panggil intan..then panggil aku plak...
Ingatkan ape, rupenyer nak bg skit tips utk wat resume yg boleh dijual....ayat dier yg aku xleh lupe..."kite wat resume nih ibarat buat iklan, kalau iklan kite bagus mesti ramai yg nak..."start dari ayat tuh die pn cerite lah maklumat2 yg bagus utk wat resume yg bagus..aku cam agak ternganga la jugak dgr dier ckp...terharu pn ade dgr ayat2 dier...sbb dier siap bg contoh utk kiter cerite pengalaman bekerja nih.....ishk ak serLOOot la sama lu...ehe..terlebih suda..

Sbnrnyer, ak nak carik part time job ke kat sana...tp cm hampa jek...so setakat nih ak masih bergantung ngan pakcik KennY utk menampUng kos sara idop aku..ehe..cam poyo la plak ayat nih...tp itulah kenyataan alisa oii...

Friday, July 25, 2008

PeRiStiwa Yg Aku Suka....

23 July 2008
yg bestnYer aku dapt menumpang utk dbelanje...tp xjauh berkembang, kat tempat aku keje gak..KENNY ROGERS...kepada Apan tenkiu yee...jasa mU dkenang..aku doakan ko murah rezeki n bertambah keberkatan...:)

24 July 2008
Ari nih pn besT jugak...pn dapat mende free..merujuk kepada blog syarq, rs nya sgt detail ape yg dceritakan...aku dapat meja baru + rak baju br...aku rs idup aku dah terurus sudah...kepada syarq n intan tenkiu sngat2...jasa korg pn aku xkan lupe..:)

Time aku tulih blog nih dah kul 2 lebih nak masuk kul 3 pn..hebat gak mata ku ari nih...slalu kol 12 dah merah2...mgkn sbb hePi sgt dpt meja br tuh yg xleH tdo tuh...

So, aku nak ucap alhamdullillah sbb murah rezeki aku mggu nih...syukur pada-NYA...moga rezeki aku bertambah Murah, begitu jugak dengan kengkawan ku yang lain..Amin

Tuesday, July 15, 2008

KL->Penang->Perak->KL


Khamis 10hb July...
Akak aku boleh plak tetibe je ajak aku g Penang...aku dalam diLema nak pegi ke tak..dah la esoknye aku stat keJe aku d KENNY ROGERS...waduh..xphm aku naper last minit baru nak ajak..so dalam keadaan serba salah aku bpkr2 n tanya pendapat ruMatekU SYARQ....dia sokong je aku nak pegi..lagipn kalu aku nak g die nak balik rumah die...so aku ambik keputusan pegilah rumah kakak aku mlm tuh jugak sbb nak bertolak pepg dr sana..

Jumaat 11hb July
Pepg lagi kakak aku n kwn serumah dier lagi 2 org dah ciap2 nak berangkat..ktorg bertolak kol 10pg jugak lah sebab byk plak msalah yg berlaku..cth: kete wat hal..tggu org....so dlm perjalanan baru aku tau kenape last minit aku org yg diajak utk ikot vacation nih...so, sbnarnya sorg kawan kakak aku tuh xjd ikot..sbb ape ajak aku sbbnye aku kene jd backup driver dorg...wahaha...(tp aku suke sbnrnye sbb leh menambah skill driving aku...hehehe :) dalam masa yg same kakak aku yg sponsor aku...best kan...hehehe..)

Sabtu 12hb July,
NIh gambar akak aku n kawan dier...aku panggil kawan dier tuh kakak je..akak aku sebelah kanan korg...nih time kat batu feringgi...main2 kat tepi pantai je..xmand pun..

Nih plak sorg ag kwn serumah akak aku...nih plak aku panggil Along....dorg sume nih beSt...sbb aku je yg asyik kenekan dorg...hahaha..kahkahkah...(gelak jahat)...hehe..time tuh aku dpt rasakan cmna perasaan cda yg slalu kenekan org..haha..











Gambar nih aku yg tangkap..ade bakat jd photographer x...hehe...











Ktorg nak g bukit bendera, tp xleh masuk........uhuhuhu..boleh plak dalam pembaikpulih...ujan plak tuh...cume dpt tangkap gambar je jwbnyer...

Malamnyer makan kat Padang ape ye...heee aku lupe ar name tmpt tuh...mcm2 aku mkn sampai nak meletop perot nih..Laksa Penang, pAseMbur(agak kelakar ek name mknan nih...)











Ahad 13hb July,
Pas g penAng, On da way balik siNggah plak d Perak..wah tempat tanah Tumpah darahkU...ktorg sempat menyinggah kat Lost World Of Tambun...tp xmasuk pun..xcukup budget..lagi plak nak g Chepor(air terjun...)









Aku sangat suke tgk view kat sini, dah ar kat tepi gunung..cantik..kalu korg g perak mmg aku syorkan g kat cni...sbb permainan air n permainan outdoor pn ade...aku pun len kali nak masuk gak ar dalam nih..nak rasai sendiri....









Kt chepor...siap dapat makan durian..aku n akak aku mmg hantu durian...so ktorg berdua je yg melahap...heeee..


























Ini kenangan paling Best..aku pegi tgk sekolah rendah aku..SK Haji Mahmud, Chemor..waduh..byk dah berubah...












Itu je crite yg aku nak share kali nih...:)
Slalu bende yg x d rancang memang bEst..

Monday, July 7, 2008

Ari ini dalam sejarah

Penah dengar tajuk dokumentari ari ini dalam sejarah..itu rancangan kat tv1 dulu2..ehe..
Ape yg sejarahnya ari nih sbb aku dah berjaya create blog spot..mybe bg korg akan cakap"mende nih bukan dah lame ker..."tp bg aku, baru ari nih terbuka ati nak wat blogspot sebab sekarang dah ade internet kat tmpt tinggal...senang skit nak update slalu..:)
Lgpn br bc blog syarq..best ar plak rasa..biase la..aku nih cepat terpengaruh skit...itu je yg aku nak kongsi ari nih..